Llagostera

600px-Escut_de_Llagostera_svgLLAGOSTERA

Llagostera ofereix la tranquil·litat i la bellesa d’un entorn natural entre els espais protegits de les Gavarres i el Massís de Cadiretes.

És la porta d’entrada a la Costa Brava. Enclavada estratègicament al sud de la comarca del Gironès, es troba a només 20 km de Girona i a 15 km de les millors platges.

621af29360685f88fae4c26f96ed9d8c_XLEl municipi disposa d’un ampli patrimoni arquitectònic algun d’ell catalogat com a Bé d’Interès Nacional com la Muralla. Una passejada pel nucli antic de Llagostera permet fer un recorregut per nombrosos edificis amb un important interès històric. La Ruta de la Muralla inclou, entre altres, l’església parroquial de Sant Feliu (s. XVII), el castell (s. XIV-XV) i el mirador de la plaça del Castell, que ofereix al visitant una vista de les Gavarres i el Prepirineu.Al llarg dels carrers del centre, també trobem edificacions d’estil modernista, noucentista o bé fruit de l’esplendor econòmic sorgit de la indústria surotapera del segle XIX i XX, que configuren l’anomenada Ruta Arquitectònica.

Ajuntament, castell i muralla


800px-Llagostera-murallaEls seus orígens se situen al s. XII tot i que les restes actuals pertanyen a un poderós conjunt fortificat dels segles XIV-XV, del qual se‘n conserven tres torres. L‘actual ajuntament té unes voltes a la Sala de Sessions que daten del segle XV. Destacar també que l’actual edifici de l’església parroquial de Sant Feliu data del segle XVII, malgrat que ja se‘n tenen referències des del 855. És de planta rectangular d‘una sola nau i absis poligonal. Destaca la portalada d‘estil gòtic català. A l‘interior de la fornícula hi ha una reproducció d‘una imatge de Sant Feliu, ja que l‘original va desaparèixer durant la guerra civil.

Per la seva banda, el Casino Llagosterenc es va construir a mitjans del segle XIX, d‘estil Noucentista, quan a Llagostera hi havia un gran moviment associatiu molt lligat a la indústria del suro. El primer edifici (1891-1903) va ser substituït per l‘actual el 1936.

La Torre Albertí

És un exemple de les masies que tenien els grans propietaris rurals al s. XVI. Aquesta masia té una torre de guaita i de defensa, i una capella que data del 1588.

Ca les Vídues

Casal construït al segle XVI. Propietat d‘una important família, les vídues de la qual hi vivien per estar prop de l‘església. Al 1957 es va donar a l‘Ajuntament.

Can Coris

És un clar exemple de com era la residència d‘un empresari del suro. Correspon a l‘època més esplendorosa de la indústria (de finals del s. XIX i principis del XX).

L‘Agrícola

Casal modernista construït el 1903 per acollir entitats i associacions. Va ser la seu del centre Regionalista i de la Cambra Agrícola.

Gastronomia

800px-Sant_Feliu_de_Llagostera_02Al llarg de l’any a Llagostera  s’organitzen 4 jornades gastronòmiques que promocionen els productes autòctons i de temporada a través dels diferents menús que us proposen els restaurants de Llagostera adherits a l’Associació de Restaurants. Per exemple, per setmana Santa dels plats més tradicionals als més agosarats inspirats en la Cuina dels Romans. La campanya s’emmarca dins les activitats de Setmana Santa i del Mercat Romà que cada any es celebra el diumenge de Rams.

Coincidint amb la Festa Major de Llagostera els restaurants preparen i ofereixen diversos menús amb els plats més típics i tradicionals de la cuina catalana. I a finals de juliol i emmercat dins dels actes de la tradicional Fira del Batre els restaurants de Llagostera ofereixen plats d’estiu, frescos i tradicionals amb productes del camp i de l’horta.

Per la seva banda, la Fira del bolet (12 d’octubre de cada any) dóna el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques del Bolet on els bolets són els principals protagonistes dels menús. Llagostera compte amb una gran tradició boletaire arrelada durant segles gràcies als fructífers boscos de les Gavarres i l’Ardenya d’on provenen els preuats i cotitzats ous de reis i els sempre saborós pinetells i rovellons.