Lladorre

LLADORRE
Escut_Lladorre


Lladorre


Informació general

El poble de Lladorre a la riba esquerra de la Noguera de Cardós, al sector més meridional del terme.
És format per dos nuclis separats per un coster on s’alça l’església parroquial de Sant Martí, d’una nau i campanar de torre quadrada amb el segon cos vuitavat i coberta piramidal


Llocs d’interès

castell de Lladorre
El castell és de planta lleugerament ovalada. Té una longitud d’uns 40 m (d’est a oest) i una amplada entre 15 m i 19 m. Un gruix dels murs entre 110 cm i 130 cm. Els murs es conserven en alguns sectors en una alçada que pot atènyer els 5 m. En el sector sud-oest i a una alçada d’uns 3,6 m hi ha un relleix d’uns 20 cm. Es conserva la major part del mur perimetral.
En tots els murs conservats hi ha espitlleres. A la paret septentrional n’hi ha cinc que devien correspondre a les cambres interiors. A la paret meridional és evident l’existència de vuit cambres diferents amb unes mides d’uns 2,30 m per 3,30 m, separades per murets d’un gruix entre 65 a 70 cm.
Els murs perimetrals són fets de pedra de llicorella unida amb fang, tal com són la major part de castells d’aquestes contrades pirinenques.
La datació és difícil. Les formes arrodonides farien pensar en una època més reculada però la sèrie tan ordenada d’espitlleres en funció del compartimentat interior fa pensar en un castell o casa forta dels segles XII o XIII.


Festes i tradicions

La festa major se celebra el 29 de juliol.