L’Ametlla del Vallès

L’Ametlla del Vallès

L’Ametlla del Vallès és un municipi de la comarca del Vallès Oriental, situat al sud dels cingles de Bertí (Serralada Prelitoral), just abans que aquests s’acostin al massís del Montseny i deixin entre mig el Congost, ja dins del municipi veí de Figaró-Montmany. La seva ubicació li fa tenir dos tipus de paisatge: la plana vallesana, eminentment agrícola, i un altre més muntanyós que arriba fins al cim del Puiggraciós, a tocar del cingles de Bertí, amb uns 800 m. d’alçada. El nucli urbà principal es troba al mig d’ambdues orografies gaudint d’una suau pendent. El municipi té 8.337 habitants, d’acord amb xifres del 2016.

A l’Ametlla del Vallès podem trobar mostres del passat agrícola de la comarca en les masies de Ca l’Arenys, Can Carlons, Can Diví, Can Draper , Can Fàbregues del Bosc, Can Guineu, Can Pagès Vell, Can Parellada, Can Plandolit, Can Xammar de Baix.

Punts d’interès

L’arquitectura religiosa està formada per l’església parroquial de Sant Genís de l’Ametlla, construïda al 906 per l’impuls colonitzador de l’abadessa Emma i reformada al segle XVII. De Sant Genís, en depenen eclesiàsticament:

La petjada modernista, fruit de l’impuls que a començaments del segle XX va donar, d’una banda, l’alcalde Sebastià Bassa i d’altra, els estiuejants de Barcelona tal com tambè passà a la Garriga, es veu reflectida en diverses edificacions, entre les que cal destacar l’edifici de l’ajuntament (1912), cal Barber, el café del Dr.Bassa (1906) i Can Millet, masia originària del segle XIV-XVII, que al 1908 va ser remodelada íntegrament. Totes quatre són obra de l’arquitecte Raspall.

Altres cases modernistes són la torre de la punxa (1911) i la casa del Dr. Grífols que es considera la primera torre de «segona residència» construïda a l’Ametlla.

Festa Major

La Festa Major de l’Ametlla del Vallès té lloc cada estiu a finals d’agost. La festivitat, que coincideix amb el dia de Sant Genís, patró del poble, és duu a terme pels volts del 25 d’agost.