La Selva de Mar

SelvaDeMar
Escut_Selva_de_Mar


Selva de Mar


Informació general

L’agricultura i la cria de bestiar, que havien estat els recursos econòmics bàsics del municipi fins la dècada del 1980, ha patit una notable recessió. El bosc fou substituït, sobretot a partir del segle XVIII —si no havia desaparegut abans—, per les vinyes plantades en estrets bancals apuntalats amb espones de paret seca que s’esglaonen per les muntanyes, i que en alguns punts alternaven amb les oliveres. Després del desastre de la fil·loxera, a la fi del segle XIX, es replantaren només les feixes més accessibles, prop del poble i la riera o als vessants més baixos de la serra. La població es dedica sobretot a la indústria i als serveis.


Llocs d’interès

Celler d’en Climent
Antic celler del segle XVII ara reconvertit en restaurant. Va ser propietat de la poderosa nissaga dels Climent, documentada al poble des del segle XV i que va donar abats i polítics de relleu.
Durant un temps s’hi feren exposicions de pintura col.lectiva prenent-hi part prestigiosos pintors, sobretot de Cadaquès, com Tharrats, López del Valle, Mussons, els germans Pitxot, etc, sota la figura de Salvador Dalí, i ho patrocinà el mateix propietari del celler, el poeta català Carles Fages de Climent. Tot i que avui dia ha estat restaurat per a nous usos, es conserven molt bé les voltes i les parets originals del celler.

Església de Sant Esteve
La-Selva-de-Mar-Església-de-Sant-EsteveL’edifici original va ser construït cap a la fi del segle XVI, pel fet que el nucli urbà de la Selva de Mar cada cop era més populós als voltants de la riera i es precisà una nova església. En aquell moment la capella de Sant Sebastià ja resultava petita. Fou bombardejada i refeta desprès de la guerra civil, i encara s’hi pot veure un retaule barroc. Exteriorment, l’estil és eclèctic, de planta rectangular sense concessions al disseny, més s’assembla a una masia senyorial que a una església, llevat naturalment del campanar i de la façana principal. A l’interior presideix l’estança un retaule barroc dedicat a Sant Sebastià i a Sant Josep.
També hi trobem quatre capelles, dues a cada banda, dedicades al Sant Crist, i les verges del Carme, del Roser i de la Immaculada.

Trull de Can Rubiés
Situat dins del nucli urbà de la població, delimitat per la Plaça del Camp de l’Obra, el carrer de Baix i el carrer del Cant d’en Gall. Localitzat al costat de l’església de Sant Esteve.
Edifici de planta rectangular format per dues crugies, que consta de planta baixa i dues més d’alçada. Tant els pisos superiors com la galeria adossada a la façana de la plaça, que no és original, manquen d’interès arquitectònic. L’element més destacable de l’edifici és la planta baixa, lloc on s’ubica el mecanisme del trull. Aquesta planta ha estat rehabilitada per adaptar-la al nou ús de l’edifici. S’han refet tant els forjats com les cobertes, les parets estan arrebossades i, algunes, s’han deixat amb la pedra vista. S’aprecia que l’edifici estava construït amb rebles lligats amb morter.
Del mecanisme del trull es conserva en perfecte estat el fogó, la batedora, la premsa, les basses de decantació (bastides amb rajoles de color groc), la tina subterrània, el trull pròpiament dit i la mola.
Des de l’any 2007, l’Associació Cultural Els Estudis de la Selva de Mar i el consistori organitzen anualment la Jornada de l’oliva i l’olivera al municipi. L’acte inclou visites guiades al trull de Can Rubíes, una recollida tradicional d’aquest producte en un olivar un concurs d’elaboració d’allioli i un dinar col·lectiu al centre on s’aprofita per fer una xerrada.


Festes i tradicions

Entre les celebracions més tradicionals destaquen: la festa major, per Sant Esteve, el 3 d’agost; durant les festes de Nadal es fa la “quina” al Centre Cultural, a benefici dels regals per a la mainada (per Reis) i pel gener se celebra la festa major d’hivern, dedicada a sant Sebastià.