Gironella

220px-Escut_de_Gironella_svgGIRONELLA

Gironella, municipi de la comarca del Berguedà, està situat entre els termes municipals de Casserres, Puig-reig, Sagàs i Olvan. Amb 4.940 habitants, és la segona població de la comarca, per darrera de Berga, la capital. Compta amb un gran eix comercial al centre de la vila i pel seu encant històric, se l’anomena entre els gironellencs, la Perla del Llobregat.

Què cal visitar?

GIRONELLA 2En primer lloc l’Arxiu Històric. L’adequació del casal cultural permet la visita d’exposicions itinerants, però compta de forma permanent amb l’exposició de dos rellotges construïts a Gironella entre els anys 1720 i 1750. Els pisos superiors del casal seran pròximament la seu de l’arxiu històric municipal.

Per la seva banda, l ‘antiga casa pairal dels fundadors de la colònia Bassacs acull actualment una exposició permanent sobre la història de la industrialització del Berguedà als segles XIX i XX: el tèxtil, la mineria, el carrilet i el món rural en són els temes principals. Una de les peces més importants és el teler tèxtil manual del s. XIX.

GIRONELLA 3Tampoc podeu deixar de passar per l’actual ermita de Sant Marc de cal Bassacs és una església d’una sola nau, construïda el segle XVIII (segons una pedra cantonera, amb data de 1749) que conserva un antic eremitori del s. IX-X excavat a la roca. A banda i banda de l’entrada principal i a la clau de l’arc s’hi troba l’únic exemple de grafits medievals de la comarca (s. XIII-XIV), que representen uns castells. A la roca situada darrera l’absis i a la seva part superior s’hi aprecien restes d’atres construccions.

Des d’aquí anirem fins a l’església i torre de Viladomiu Vell. Mentre que el 1885 es va inaugurar l’església de Sant Marc de Viladomiu Vell, d’estil historicista, l’any 1910 es va construir la torre de l’amo amb un cert aire modernista, que juntament amb l’església reflecteixen la personalitat dels seus fundadors, els Viladomiu. Aquests dos elements formen part de la colònia Viladomiu Vell, iniciada en la seva construcció l’any 1871 per Tomàs Viladomiu i enllestida en el conjunt d’edificis l’any 1917.

GIRONELLA 4Acabarem aquesta ruta a l’església nova de Santa Eulàlia, obra del prestigiós arquitecte Alexandre Soler i March, va ser inaugurada en una primera fase l’any 1905. La seva construcció fou necessària a causa del creixement demogràfic que experimentà Gironella a finals del segle XIX, principalment en les colònies industrials. El temple s’acabà del tot amb la construcció del campanar, que s’inaugurà oficialment l’any 1958. Destaca exteriorment el seu esvelt campanar i el cimbori de dimensions considerables. De l’interior tenen una rellevant importància les pintures, els vitralls i el seu Sant Crist, provinent de l’antiga església.

La Farmàcia Homs, un símbol

La restauració duta a terme a l’antiga Farmàcia Homs permet fer-se una idea molt exacta de com era una farmàcia de finals del segle XIX. Aquesta farmàcia va ser fundada per Miquel Homs i Quer l’any 1877 i encara se’n conserva l’espai de dispensació amb tot el mobiliari, la decoració pictòrica original i una col·lecció de pots de ceràmica blanca amb els símbols de farmàcia: La serp i la copa.

El Pont Vell i la presó i Torre del Rellotge

La seva importància i utilitat han permès la conservació, tot i els afegits, del pont gòtic que fou construït inicialment a mitjan s. XIV pels barons de Pinós. Un document antic fa referència a les obres d’arranjament del pont, l’any 1389.

Per la seva banda, e castell de Gironella va ser construït pels barons de la Portella al s. XIII. Passà successivament a mans del Pinós, els Agulló i els Sentmenat. Ja als s. XIX el castell i tot Gironella foren saquejats i incendiats durant la Primera Guerra Carlina (1839). Actualment encara se’n conserva part de la muralla, que arriba fins al riu, l’antiga presó sota l’Ajuntament i la torre central sobre la qual es construí el rellotge (1932).