Esplugues de Llobregat

Lloc-Esplugues-de-Llobregat
Escut-Esplugues-de-Llobregat


Esplugues de Llobregat


Informació general

Els conreus principals eren els cereals, i també era important la vinya i secundàriament els fruiters. Madoz esmenta també els llegums. La fil·loxera hi arribà, vers el 1888 i anys posteriors, i assolà la vinya, que es replantà amb noves varietats i peus americans, però ja no tornà a tenir la importància d’abans; fou substituïda en una bona part per garrofers. Als llocs de semiregadiu de la part baixa del terme les verdures d’hortalisses es continuaren portant als mercats de Barcelona, i també la fruita, des d’aleshores més abundant. Actualment l’agricultura pràcticament ha desaparegut (només s’hi dedica el 0,38 % de la població ocupada). L’escassa extensió del terme és ocupada gairebé del tot per la indústria, els habitatges i les urbanitzacions de la part alta. Abans dels anys cinquanta la indústria era limitada a algunes bòbiles i forns d’obra, que aprofitaven les argiles i margues tan abundoses en el municipi.
Actualment, Esplugues resta al bell mig de l’encreuament de l’autopista de Martorell A-2 amb la ronda de Dalt (B-20), la carretera N-340 cap a Tarragona i la C-245 cap a Castelldefels. Hi ha una estació del Ferrocarril Metropolità de Barcelona, Can Vidalet. A més, les comunicacions amb Barcelona i amb d’altres municipis de la comarca es veuran millorades amb la instal·lació del Trambaix (tramvia lleuger).


Llocs d’interès

Torre dels Lleons (Castell de Picalquers)
Actualment funciona com a restaurant .
Torre-dels-Lleons_EspluguesCasal edificat el segle XIX sobre les restes de l’antic castell de Picalquers, que tenia el domini senyorial del terme d’Esplugues. L’indret ja havia estat habitat en època romana (segle II aC), com ho demostren les dues làpides dedicades a la memòria de Lucini Secundus i Quintus Calpurni Flavi, que poden contemplar-se vora l’escala del pati interior.Acabada la guerra de Successió el castell va ser derruït per ordre de Felip V i sobre les seves ruïnes es va construir, al segle XIX, l’actual Torre dels Lleons. Aquest nom prové dels dos lleons de pedra que formaven part d’una antiga font i que ara flanquegen les escales del pati.

Museu Can Tinturé
Museu monogràfic dedicat a la rajola. El seu fons està basat en la col·lecció de Salvador Miquel, amb més de 3000 rajoles de diferents estils, adquirida per l’ajuntament el 1999. També s’exposen peces del segle XIX procedents de la fàbrica Pujol i Bausis, les restes de la qual són visitables i estan situades a pocs metres del museu.

Parc de Can Vidalet
parc-de-can-vidaletÉs un dels parcs històrics del Baix Llobregat. Havia estat el jardí de tres cases senyorials, can Totó, can Roses i can Vidalet, que van ser confiscades durant la guerra civil i posteriorment retornades als seus propietaris. D’elles només resta dempeus can Vidalet. Els jardins van passar a ser propietat municipal durant la dècada dels setanta del segle XX. Actualment és un parc públic d’inspiració romàntica, centrat per un llac amb un templet neoclàssic que és una reproducció de l’original del 1897.


Festes i tradicions

Pel juliol se celebra la festa de l’antiga patrona santa Magdalena, i la festa major és per sant Mateu, al setembre.