El Vilosell

El-Vilosell
Escut_del_Vilosell


El Vilosell


Informació general

A l’última dècada del segle XX els conreus principals han estat els cereals (ordi), els ametllers, les oliveres i les vinyes (inscrites en la denominació d’origen Costers del Segre). Pel que fa a la ramaderia, aquesta ha seguit una evolució negativa quant a la cria d’aviram, mentre que la cria de porcs ha augmentat. També s’ha produït un augment de les activitats apícoles.


Llocs d’interès

Santa Maria del Vilosell
Santa-Maria-del-VilosellL’església de Santa Maria es troba a la part alta del nucli del Vilosell. És un edifici d’origen romànic però que ha sofert múltiples transformacions al llarg dels temps, entre les quals hi ha la desaparició de l’absis semicircular primitiu i el trasllat de l’accés del mur de migdia al mur de ponent. És d’una sola nau coberta amb volta de canó lleugerament apuntada amb l’afegit de capelles a banda i banda. Podem diferenciar aquesta part més antiga, d’un moment romànic, de la més recent, barroca, ja que es tracta de volta de canó i arcs torals. Als peus s’hi bastí el cor. Al costat de l’evangeli hi ha la capella del santíssim amb un gran mural pintat després de la guerra civil (1936-1939) per un artista de la Granadella. El parament murari és a base de carreus de pedra ben escairats i de grans dimensions deixats a la vista. En la restauració s’ha recuperat l’arquivolta exterior de la portalada original que resta tapada amb una vidriera. Pel que fa a la façana exterior, respon a la segona campanya constructiva del segle XVIII. La façana és força austera, llisa totalment a excepció de l’entrada. Es tracta d’una porta d’arc de mig punt amb falses pilastres acanalades, sobre seu un entaulament mixtilini que està rematat amb un nínxol que reprodueix l’estructura de la portada amb la figura de la Verge. Té una torre campanar de secció poligonal a la part dreta dels peus. Les cobertes són a dues aigües de teula àrab.

Creu Ermita de Sant Sebastià
És una creu de terme ubicada a un dels costats de la plaça, prop de l’ermita. Té una base de pedra quadrada, un fust monolític de pedra vista, de secció circular que mesura uns sis metres aproximadament. Continua amb el nus de secció octogonal amb figures i motius heràldics esculpits, diposats de forma alterna sota dossels calats separats per pinacles. Les adversitats climatològiques han deteriorat força les imatges. El monument culmina amb la creu pròpiament dita, també de pedra, molt treballada tot i que no es conserva massa bé. Els braços acaben amb uns florons i alguns elements de caràcter gòtic com al creuer on hi ha una corona. Al centre de la cara posterior hi trobem un Crist crucificat i a l’anterior, una figura femenina que sembla ser la Verge.
Durant la guerra civil (1936- 1939) fou desmuntada i custodiada a l’ajuntament del municipi. Després s’instal·la de nou a la seva ubicació original.

Castell del Vilosell
Les poques restes del castell que es conserven, des del 1991, formen part del mirador municipal. S’hi pot accedir mitjançant una escalinata ubicada en una placeta que hi ha a la part est de les ruïnes. Per aquesta banda també trobem un habitatge familiar que s’hi adossa.
De fet només es conserva la part del talús meridional, coneguda popularment com «l’Enjuba», que deu correspondre a alguna reforma realitzada al segle XVI a l’antiga fortalesa medieval.


Festes i tradicions

La festa major se celebra el tercer diumenge d’agost, si bé a la vigília surt el drac i es fa el correfoc. També té lloc pel 20 de gener la diada de Sant Sebastià.