Cervera

escutcerveraCervera

Amb una població de 7450 habitants, la capital de la Segarra s’estén sobre el turó que dóna forma al poble. Concentrant un gran atractiu i important reconeixement històric i artístic, Cervera destaca per monuments com el temple gòtic de Santa Maria o l’antiga universitat.cervera_paisaje

Què visitar?
Les guardianes de Cervera per excel·lència són les seves muralles. Les que s’han conservat daten, fonamentalment, de l’època medieval i van ser aixecades entre els segles XIV i XV, coincidint amb el regnat de Pere el Cerimoniós. El circuit de fortificacions, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, s’estén fins a 3000 metres i es completa amb una fossa i passos de ronda que, en el seu moment, van permetre la instal·lació de bombardes. 
cervera_universitatUn dels imprescindibles de Cervera és l’Església de Santa Maria. Es tracta d’un altre dels monuments declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, que es va acabar de construir al segle XV. D’estil gòtic, destaquen els finestrals, l’escultura de la Verge i el Nen que hi ha al costat de la porta de l’eucaristia. A més a més, també destaca el campanar, que està encaixat entre l’església i la Paeria, i que conté sis campanes més que, ara encara, es fan girar a mà. 
La universitat de Cervera es defineix com “l’edifici més important i representatiu de lacarrers_cervera ciutat, per la seva gran importància en la història”. Com no podia ser d’altra manera, aquest edifici també és reconegut Bé Cultural d’Interès Nacional. La façana principal és d’estil barroc, i dóna pas a un edifici tancat estructurat en tres patis interiors. En el punt més elevat de la construcció, s’alça la corona reial, en memòria de la seva fundació monàrquica. D’altra banda, la capella de la Universitat, recorda la figura d’Immaculada Concepció, la patrona de la institució. 
Seguint amb el recorregut per l’arquitectura de la ciutat, destaca la Paeria de Cervera. Es tracta d’un edifici barroc del segle XVII situat a la Plaça Major. A la façana de l’edifici, crida l’atenció les mènsules situades sota els balcons que representen, respectivament, les virtuts que havien de tenir els comerciants, els cinc sentits, i motius relacionats amb la presó. Igual que pràcticament tot el municipi, la Paeria de Cervera també és declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

festa_cerveraCervera celebra 
A Cervera no només els edificis i monuments emblemàtics són bèns cultural. També ho són les seves festes. D’una banda destaca la Festa de Sant Isidre, una celebració d’origen agrícola que ara ha quedat relegada a una fira d’exposició multisectorial degut als canvis i transformacions que ha patit el sector de l’agricultura. Però, sense cap mena de dubte, l’estrella se l’emporta l’Aquelarre de Cervera reconegut arreu de Catalunya. Se celebra el cap de setmana de l’últim dissabte d’agost, i es coneix com a festa del foc. Hi ha espectacles, diables, correfocs, espectacles i màgia. Bàsicament, la festa es concentra al carreró de les Bruixes, casc antic i centre històric de la ciutat. 
Per acabar, també destaca, a part de la festa major que se celebra al setembre, la Isagoge o setmana cultural. De fet, és la setmana introductòria a la festa major del poble i és quan es realitzen gran quantitat d’activitats lúdiques i culturals per grans i petits.