Carnaval de Sitges

CARNAVAL DE SITGES

Del 4 al 10 de febrer torna el Carnaval de Sitges. Es tracta d’un dels carnavals que se celebren a Catalunya i amb més de 100 anys d’història un dels més emblemàtics del país. Aquesta celebració es produeix entre els mesos de febrer i març segons el calendari litúrgic i comença el Dijous Gras amb l’arribo del rei del Carnaval, el Carnestoltes. Des d’aquest moment i fins al Dimecres de Cendra la vida sitgetana es mou a un nou ritme marcat pel ritme d’aquest peculiar rei.

sitges 1

Els balls i les xatonades són altres elements característics del carnaval i els dos esdeveniments amb més participació són la Rua de la Disbauxa i la Rua de l’Extermini, rues amb més de 2.000 participants disfressats en més de 50 carrosses.

SitgesCarnaval_grupo_Markatú

Un carnaval diferent

El Carnaval de Sitges s’ha donat a conèixer per la disbauxa, seguint la màxima tradicional de Per Carnaval tot s’hi val!. Els participants busquen la espectacularitat de les disfresses sempre amb un estil informal i festiu a diferència del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, un carnaval més sarcàstic i tradicional en la majoria dels seus actes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Algunes colles sitgetanes fan ús de moltes plomes en les seves disfresses buscant un estil similar al brasiler i les carrosses, habitualment arrossegades per un tractor, solen estar molt recarregades d’elements i porten música a un volum molt alt convidant als espectadors a participar de la festa. Actualment s’està apostant per la música en viu amb grups com Markatú Batucada i Sabor a Xocolà.

Una cita històrica

El Carnaval de Sitges se celebra ininterrompudament des del 1976, en un format proper al que coneixem avui en dia. Anomenat en el seu dia com el Carnaval de la Democràcia, les entitats van recuperar el control organitzatiu i el protagonisme de la festa, tal com continua a dia d’avui. Més de 40 anys d’història en els que les entitats assumeixen la responsabilitat de crear les carrosses i organitzar les diferents colles que es reuneixen sota els seus respectius paraigües.

sitges 4

No obstant, els més de 40 anys de la recuperació de la festa al carrer, el document més antic referent al Carnaval de Sitges data del segle XV i s’inclou com una de les festes religioses movibles en un pergamí que el situa en el calendari com la festa de Carnestoltes.