cànoves i samalús

Poble_de_Cànoves_i_Samalús
Escut_de_Cànoves_i_Samalús


cànoves i samalús


Informació general

El terme no ha estat molt industrialitzat a causa de la seva situació geogràfica, una mica allunyat de l’àrea d’expansió industrial de la Garriga, Granollers o la Roca del Vallès i Cardedeu. Hi té, però, una certa importància el sector de la construcció, gràcies a la funció d’estiueig i segona residència que ha anat adquirint el lloc. Malgrat això, la demanda estacional produïda pels habitants de la segona residència no ha estat capaç, de moment, de posar en marxa activitats comercials rellevants, si exceptuem alguns serveis de restauració.
El municipi es comunica mitjançant una carretera local procedent de Llinars del Vallès i que mena a la Garriga, on entroca amb la C-17 (Eix del Congost). D’aquesta carretera, que travessa el terme d’est a oest i que marca, en termes generals, la separació entre el sector muntanyenc i el de la plana vallesana, surten dos ramals, un vers Cardedeu i un altre vers Granollers pel Corró d’Amunt.


Llocs d’interès

Casa Bòria
Casa_BoriaConstrucció medieval situada prop del nucli de Samalús. Es tracta de l’antic mas de Can Bori convertit a principis del segle XX en un fantasiós castell. De planta rectangular, consta de tres pisos, el darrer coronat amb merlets, matacans i gàrgoles. A la façana de pedra destaca el cos central amb portal d’arc apuntat, al seu damunt tres finestres neogòtiques separades per fines columnes i a la part superior una finestra trilobulada flanquejada per dues torres adossades al mur i cobertes de pissarra. A dreta i esquerre del cos central presenta unes obertures disposades simètricament, les del primer pis d’arc conopial. També a l’esquerre s’alça una gran torre rodona. A la façana de migdia i al primer pis conserven dues finestres datades del s. XVI; la més gran amb calats que representen motius vegetals i rostres humans.

Can Cuch de Muntanya
És una masia molt enlairada del terme de Cànoves, a 760m d’altitud, visible des de tot el Vallès. Es troba en el mateix indret que hi ha l’ermita de Sant Salvador de Terrades i la masia de Can Quintana, amb certa distància entre elles, puig que s’ha de fer una gran volta perquè hi ha el xaragall al mig. És una assolellada masia, construïda amb pedra gres l’any 1711.

Pantà de Vallforners
Embassament_de_VallfornersEstà format per un cinyell de muntanyes, de turons i serrats des del Pla de la Calma a l’obaga d’en Cuch, entre els quals hi ha Roca Centella, el Mojó, el Turó Monner, el Puig del Sui (el punt culminant amb 1322 m. d’altitud), el Turó d’en Cuch (en el que confronten els termes de Cànoves i Samalús, Tagamanent, Montseny i Sant Pere de Vilamajor), i la colada i la serra dels Vallestrins, i en el centre del qual hi ha el mas de Vallforners, meitat fortalesa, meitat casa forestal, en el camí del Pla de la Calma, construïda pel senyor de Tagamanent i restaurada pel seu fill, Dalmau de Rocabertí, de la família dels comtes de Peralada, l’any 1610.


Festes i tradicions

Les festes més importants són la festa de Sant Sebastià, que se celebra el diumenge proper al 20 de gener, i la festa major, que s’escau el primer diumenge de juny i és dedicada a Sant Moç. El Dijous Sant és festa local.
Cal destacar, però, la celebració anual de la Fira-Mercat de Sant Ponç, al maig, que exposa productes d’artesania i alimentació.