Canovelles

pobles_Canovelles
Escut_de_Canovelles


Canovelles


Informació general

El territori és bastant planer i només accidentat per les elevacions de Bellulla a ponent, de modelat suau.
La morfologia urbana d’aquest municipi fa que l’estudi de les seves unitats de població esdevingui força complex. El poble de Canovelles és, bàsicament, una conurbació unida pel sud amb el nucli de Granollers i que engloba el barri de la Barriada Nova, on hi ha l’ajuntament, els ravals de Bellulla, Can Diviu i Sant Feliu, el veïnat de Sanaüja i les urbanitzacions de les Àligues, Can Duran, la Quinta Avinguda i Tibel. Altres entitats del terme són la caseria de Can Cuana (o Quana), on es formà el nucli primigeni de Canovelles, i el veïnat de la Serra.
La proximitat al nucli industrial de Granollers condiciona el pas d’importants vies de comunicació, entre les que destaca l’autovia C-17, que creua el terme de S a N en direcció a Vic i entronca amb l’autopista AP-7 i la C-60 mitjançant un desdoblament que voreja la part sud de Granollers. També el travessen la carretera C-1415 en direcció a Caldes de Montbui i diverses carreteres locals, una de les quals mena a Lliçà de Munt. Un tram de la línia de ferrocarril Barcelona-Puigcerdà passa pel sector sud-oriental del terme.


Llocs d’interès

Mercat
Cada diumenge hi ha a Canovelles un mercat on hi ha una gran varietat de tendes on es pot aconseguir gairabé de tot .

Església Sant Fèlix
Canovelles-sant_feliu.L’església parroquial de Sant Fèlix de Canovelles és un dels pocs edificis de Catalunya del primer art romànic, de l’any 1100, construïda amb una sola nau allargada i amb bandes llombardes al voltant de tota la façana. La portalada és única dintre del romànic català pels seus detalls, que la distingeixen d’altres de la zona del Vallès i de Catalunya. A l’interior s’hi conserven dos quadres dedicats a Sant Roc i a Sant Andreu, de finals del segle XVI. A la rectoria hi ha dues taules procedents d’un retaule on hi ha representats Sant Llorenç i Santa Puríssima. La parròquia posseïa un notable tresor d’orfebreria que va desaparèixer el 1936 amb la guerra civil espanyola. Actualment es conserva una naveta del segle XVII i una imatge de la Mare de Déu del Roser feta d’ivori. A l’interior també s’hi pot observar una tribuna que es conserva de l’any 1678, que va fer construir Jeroni de Magarola, de la casa del costat de Can Castells.
L’Església Sant Fèlix està situada al nucli antic de Canovelles, al carrer de l’Església. És un carrer molt estret de vianants on s’hi arriba a través de la rotonda de l’avinguda de Canovelles de la Ronda Nord de Granollers en el tram que passa per Canovelles.

Torrent de Fangues
És un indret ombrívol de vegetació, d’un quilòmetre de llargada, que travessa el poble de Canovelles i arriba a la font de can Duran. És un torrent que neix al terme municipal de l’Ametlla del Vallès i travessa Canovelles. El Torrent de Fangues és un lloc recomanable per a la gent d’esperit sensible, ja que et trasbalsa els sentits amb la varietat de colors, sobretot a la tardor; per les espècies vegetals que conviuen en espais propers: pollancres, albes, pins, alzines, lledoners i plàtans, conviuen i omplen de vida aquest espai tan singular.


Festes i tradicions

Cal destacar la festa de Sant Antoni Abat, que se celebra el 17 de gener amb l’ofici, la benedicció simbòlica i després, al migdia, la cavalcada pels carrers de la vila, on es venen els típics borregos de la diada. A la tarda es fa un gran cremat de rom i al vespre un sopar de germanor per a socis i simpatitzants, durant el qual es fa el sorteig del porc, que ajuda a finançar la festa. El 15 de maig es fa la festa de Sant Isidre i, pel juny, la vigília de Sant Joan se celebra des del 1984 la nit de Bruixes, en la qual surt el jovent del poble disfressat i amb caretes per a l’ocasió. La festa major de Sant Fèlix se celebra el darrer diumenge de juliol amb diversos actes festius, entre els quals destaca el tradicional ball de gitanes.