Breda

escutbredaBreda

Anem al Baix Montseny per visitar Breda
Breda és una vila i municipi de la comarca de la Selva. Forma part de la subcomarca del Baix Montseny. Se situa entre el Massís del Montseny i el Montnegre.

Una passejada pel Monestirpasiatgebreda
Una de les visites obligades és la del El Monestir de Sant Salvador de Breda està composat per tres elements de gran interès cultural, el campanar, del segle XI, de cinc pisos i 32 metres d’alçada.  L’església gòtica, dels segles XIV-XVI, amb una nau de 33 x 12,5 metres. I el pati de l’Abadia, del segle XV, un dels patis medievals que han arribat als nostres dies en més bon estat.   També es conserva l’ala nord del Claustre, datat en un període comprès entre el segle XIII i principis del XIV.   Pel que fa al patrimoni, Breda acull la catedral de la Selva, com s’ha anomenat, des de la seva creació, a l’església monàstica del Monestir de Sant Salvador de Breda.   Com ja s’ha dit, el Monestir neix el 1038, i és aquest mateix any que s’hi congrega una comunitat de monjos benedictins, amb l’abat Sunyer.   Per a la seva subsistència els vescomtes de ajuntament_de_bredaGirona, Guerau de Cabrera i Ermessenda, els cedeixen els drets senyorials sobre la vila de Breda i el poble de Gaserans.   
El 1068, concretament el 4 d’octubre, l’abat Amat convida els bisbes de Girona i Barcelona a dedicar al culte la nova església, acte al que també va assistir Ponç Guerau de Cabrera, fill del fundador, el que confirmà les donacions fetes pel seu pare als monjos.   Els prelats assenyalaren un espai de seixanta passes entorn del Monestir on no podia entrar la violència i per això molts veïns s’hi construïren els seus domicilis.   El nom del Monestir prové de l’altar principal, el que es dedicà a Jesucrist sota el nom de Salvador, i s’hi conserven les relíquies dels sants Iscle i Victòria, copatrons de la parròquia, conservades en sumptuosos reliquiaris.

Un pati imponent 
Al mig del que era el monestir, hi ha el pati o plaça anomenat Pati de l’Abadia. En ell,pati__abadia s’hi troba l’escala per pujar a les dependències monacals i un pou que donava l’aigua a les necessitats de la comunitat. Després de l’eficient i digna restauració del pati, que va dur a terme la Direcció General del Patrimoni Artístic, va quedar al descobert el testimoni d’un passat floreixent i esplendorós. És un dels racons més dignes dins el conjunt monumental històric-artístic de la població. 

Més recomanacions 
bredapaisatgeDe la resta d’edificis actuals cal destacar la ja esmentada església gòtica, del segle XIV amb unes dimensions enormes (33 m de llarg per 12’5 m d’ample) que juntament amb el campanar li fan digne el nom amb què va ser conegut durant molt de temps com «la Catedral de La Selva». El patrimoni medieval de Breda ha sigut destruït diverses vegades durant els segles XIX i XX, durant les desamortitzacions i la Guerra Civil. El campanar va ser restaurat posteriorment.