Blancafort

poble_blancafort

Escut_Blancafort


Blancafort


Informació general

El poble de Blancafort és al costat dels aiguabarreigs dels barrancs de les Costes i de les Garses a la partida del Collet.
El nucli es formà a la segona meitat del segle XII a redós del seu castell de Blancafort —una petita torre, situada en un petit tossalet a la banda septentrional de la població, i de la qual només resta el topònim del lloc que ocupà.
El seu terme és travessat per la carretera local de l’Espluga de Francolí a Solivella, que passa pel costat septentrional de la població, i per la carretera local de Blancafort als Omells de na Gaia, que es troba amb l’anterior a l’oest del poble. Un ramal connecta el poble amb la C-14 de Salou a Artesa de Segre (que passa per Montblanc i per Solivella).


Llocs d’interès

Plaça Vella
És un dels espais més característics del poble, centre neuràlgic de la vila des del segle XIII fins al XVII, quan es va urbanitzar la plaça Nova. Té una part porticada i algunes cases conserven portals adovellats i restes dels murs antics de pedra. Alguns carrerons aboquen a la plaça a través de voltes sota les cases.

Església de Santa Magdalena
ST_Magdalenta_BlancafortL’actual església de Santa Magdalena va ser construïda entre els anys 1793 i 1805, just al davant d’on hi havia hagut l’església vella, d’origen romànic. És un temple de nau única, dividida en quatre trams, amb capelles laterals entre els contraforts, i capçalera rectangular. Està coberta amb volta de canó amb llunetes, recolzada en pilastres corínties. La part més destacada és la façana, tota ella de pedra picada, amb una notable portalada. Aquesta està centrada per la porta de punt rodó i flanquejada per dos parells de columnes corínties que sostenen un entaulament amb volutes. Al capdamunt, una fornícula amb la imatge de la santa. A la dreta de la façana s’aixeca el campanar vuitavat.

Font de la plaça dels Arbres
Font pública gairebé idèntica a la que està situada al costat de l’Església i que va ser construïda un any després, el 1874. Aquesta consta de quatre brolladors situats en un bloc cúbic damunt dels qual hi ha un obelisc piramidal que sosté un gerro.

Carrer de Dalt
El carrer de Dalt, llarg i estret, és un dels que millor conserven l’aspecte antic. En aquest sentit, destaca especialment la casa del núm. 21, amb portal de mig punt adovellat, i la del núm. 35. Aquest és un edifici completament reformat als anys setanta que conserva, però, alguns elements originals, com el portal adovellat on hi figura la data de 1621.


Festes i tradicions

La festa major s’escau per l’agost, i pel juliol es fa la festa major petita de Santa Magdalena. Ha estat molt tradicional la devoció dels blancafortins al santuari de la Mare de Déu del Tallat (Vallbona de les Monges), que, segons la llegenda, en el moment de ser trobada per un pastor de Ramon Berenguer de Llorac, senyor de Solivella, un tal Fitor de Blancafort anà al lloc amb ànim d’endur-se-la cap a aquest poble. Celebrava romiatge al santuari per Pasqua Florida, juntament amb Forès i Solivella, i ara s’organitza una pujada al santuari a l’agost o al setembre, seguint el vot que el poble va fer l’any 1483.