Balsareny

escutbalsarenyBalsareny

Al cor del Bages i pròxim a la Depressió Catalunya, Balsareny respon al típic paisatge de la Catalunya Central. Típicament català, el municipi s’assenta en una àmplia terrassa destinada als camps de conreu o a l’extracció de grava. La qual cosa fa que siguin molt importants els seus jaciments de sals potàssiques.balsarenypaisaje

I-N-D-I-S-P-E-N-S-A-B-L-E-S 
El terme municipal està rodejat per la Riera de Gaià a l’esquerra i per les del Mujal i de Conangle a la dreta. Però, com en tots els paisatges de conte, sempre hi ha un castell que sobresurt al damunt. El Castell de Balsareny, construït entre els anys 880 i 883 per Guifré el Pilós, és un dels indispensables del municipi. Es troba situat al nord, damunt d’un turó estratègic i, actualment, es pot visitar gràcies a les nombroses restauracions que el mantenen en bon estat. Tot i així, no tots els espais són visitables. Destaquen especialment les vistes del tinell del segle XVI, l’arc de la planta baixa, la portalada de l’entrada i les restes de les muralles o del pont llevadís. 
Molt a prop del castell, i en millor estat de conservació, tampoc ens podem perdre esglesia_santa_marial’Ermita Romànica. Construïda entre els segles XI i XII, venera la imatge de la Verge Maria, coneguda per la seva fama miraclera.
Ja posats, seguint amb la ruta de les esglésies, podem aturar-nos a les ruïnes pre-romàniques de Sant Vicenç de Ladernet, l’Església romànica de Sobirana de Ferrans o l’Església Parroquial de Santa Maria, resultat de restauracions prolongada. Ja per acabar, no es pot marxar de Balsareny sense haver visitat l’Alou, una ermita dedicada a Santa Margarida o el Castell de Sant Maurici, construït al segle XIX.

La festa dels traginers
Malgrat els segles d’història que arrossega, si per alguna cosa Balsareny és popular arreu de Catalunya és gràcies a la festa dels traginers, que va ser declarada Festa d’Interès Turístic l’any 1970 i Festa Tradicional d’Interès Nacional a Catalunya el 1999.castell_de_balsareny
La festivitat se celebra cada diumenge abans de Carnestoltes. Inspirada en la figura del traginer que transportava les mercaderies d’un lloc a l’altre amb l’ajuda d’animals de càrrega, la festa consta de diverses activitats. D’una banda hi ha la missa i la benedicció dels animals, en memòria dels pagesos i antics gremis. I, seguidament, s’organitza una cercavila amb banda de música i desfilada de cavalleries que, presidida per la bandera de Sant Antoni,  recorre tots els carrers del poble. Durant la desfilada, es fa una recol·lecta per tot el veïnat per col·laborar amb les despeses de la festa.
Però el millor arriba de nit. Després de competicions o curses de bestiar, que se celebren a les tardes, arriba l’hora del famós Ball de Sant Antoni, reclam per tota la gent dels pobles veïns. Recentment, el cercle de col·laboradors a les festes s’ha anat eixamplant. Així s’han inaugurat noves propostes com el concurs de fotografia, que ha reunit a gran quantitat d’afeccionats, i el festival folklòric, que se celebra al camp d’esports.