Artesa de segre

artesa


Artesa de segre


Informació general

El poble d’Artesa de Segre, es troba ubicat en un indret geogràfic peculiar : envoltat per la serralada del Montsec, pel Castellot i pel riu Segre que travessa el nostre municipi, la qual cosa el converteix en un paratge natural de gran interès turístic.

Diuen que Artesa és una ciutat perquè havia de quedar coberta per les aigües d’un pantà que es construiria a Salgar. L’única solució per evitar-ho era el nomenament de ciutat, ja que, segons la llei, una ciutat no es podia negar sota l’aigua. Gràcies a l’amistat de Joan Maluquer amb el rei Alfons XII, Artesa va deixar de ser una vila, per convertir-se en una de les ciutats més petita de Catalunya.

L’activitat econòmica més important és l’agricultura. Els conreus més importants que es realitzen a la zona són: blat de moro, ordi, hortalisses, melons, alfals i arbres fruiters (com a cultius de regadiu) i blat, ordi, olivera, vinya i civada (com a cultius de secà).

En aquests darrers anys, la ramaderia està assumint un gran importància, sobretot amb l’expansió i consolidació d’explotacions ramaderes i, especialment, les dedicades al bestiar porcí.

L’activitat comercial també és força important ja que presenta una oferta variada, diversificada, així com competitiva i de qualitat. Els diumenges es celebra el mercat setmanal, i en aquest es concentren gran part de les transaccions comercials.


Llocs d’interès

El Castell
castell artesa
El Castell d’Artesa de Segre, de construcció àrab, està situat al territori que en aquells temps era dominat pel Califat de Còrdova, a la zona fronterera o «marca» amb els comtats catalans .
E motiu de la primera guerra carlina , l’any 1837 es fortifica la vila d’Artesa i el comandament militar fa derruir les restes del castell i les 3 torres quadrades que hi havia, deixant-hi la torre rodona, situada en el punt més alt en la que s’hi construí el fort anomenat de Sant Jordi, utilitzat durant les guerres carlines.

La Granja
Prop de l’església parroquial i tocant a les muralles de la vila, a l’any 1548, els monjos construïren un gran caseral d’estil plateresc, bastit amb carreus de pedra picada, a la que anomenaren Casa Nova.
Fou al 1902 quan el matrimoni benefactor d’Artesa, el Sr. Maluquer i la Sra. Maria Anzizu vàren adquirir aquest edifici que utilitzaren com a residència.
Durant la guerra civil, el soterrani va ser utilitzat com a refugi. Sembla ser que en un dels bombardeigs va caure una bomba a l’interior del pati que no va esclatar. Quan es van fer les obres per adecuar les cases, es va trobar la bomba.

Castell i Esglèsia de Sant Miquel de Grialó
Castell esglesia
La primera notícia que es té de la fortificació data de 1039.
El castell fa uns 21m de llarg per uns 7,5m en el lloc més ample. Es conserven part dels costats est i nord d’una torre d’uns 9m d’alçada. També queden restes d’un mur central gruixut i d’una paret occidental.
Certes característiques de la construcció fan pensar que podria tractar-se d’una edificació musulmana.
La referència més antiga a Sant Miquel de Grialó és de l’any 1054.
Resta suficient de l’església per poder saber que era un edifici de dues naus. La nau nord, construïda en un primer moment, té una coberta de volta de canó, molt malmesa actualment, i acaba amb un absis semicircular a l’extrem oriental. L’ampliació amb una segona nau sembla que es pot datar a final del s.XI o inicis de s.XII.


Festes

Festa Major: cap setmana de l’últim dissabte de setembre.
Fira de Sant Bartomeu: cap setmana d’agost.
Cantada de caramelles: el diumenge de Pasqua.