El càmping, una oferta consolidada

L'any 2015, segons dades provisionals, el grau d'ocupació per parcel·les en càmpings de Catalunya va ser del 42,7%, és a dir, 1,7 punts per sobre del valor registrat l'any anterior. Tenen un grau d'ocupació superior a la mitjana Terres de Lleida (51,2%), Costa Daurada (44,9%), Costa Barcelona (44,4%) i Pirineus (43,6%). Per categories, els càmpings de luxe i primera (42,9%) i els de tercera (43%) mostren graus d'ocupació per sobre de la mitjana.

Una bona alternativa familiar

Aquestes dades avalen un sector que s’ha convertit en una oferta sòlida de cara a les vacances, com per exemple les de Setmana Santa, i especialment per a les famílies. I és que la millora de la qualitat de les instal·lacions dels nostres càmpings, amb la incorporació de més instal·lacions esportives, lúdiques i per als més petits, ha suposat que per a molts sigui la primera alternativa a l’hora de planificar les seves escapades.

El 40% dels caravanistes s'ha iniciat en aquesta activitat en els últims anys, en busca de natura

En els últims anys la pràctica del caravàning està registrant un gran impuls i un canvi de tendència en guanyar adeptes que busquen un nou estil de vida i de turisme. Segons una enquesta realitzada per Fira de Barcelona entre els seus visitants, un 40% dels enquestats diu haver-se iniciat en aquesta afició fa menys de deu anys, i d'entre ells,  un 20%, fa menys de cinc. La nova generació de caravanistes vol gaudir amb aquesta experiència del contacte amb la natura i la llibertat.

Empresaris, administratius, autònoms, funcionaris o professors d'entre 30 i 50 anys. Aquest és el perfil del caravanista espanyol segons l'informe del Saló del Caravàning realitzat pel Servei d'Estudis de Fira de Barcelona que revela també que viatja habitualment en família (en un 58%) o en parella (un 42%). La gran majoria (un 47%) es va iniciar en la pràctica d'aquest estil de vida per la influència de la pròpia família, va començar a viatjar amb tenda de campanya (44,6%), passant-se posteriorment a utilitzar la caravana (39%) i l'autocaravana (26%).

Un 60% dels amants del caravàning fa més de deu anys que el practica, tot i que l'informe posa de relleu que s'està produint un "boom" en els últims anys en què el càmping i el caravàning estan guanyant nous adeptes. Els aficionats d'avui busquen viatjar en llibertat i en ple contacte amb l'entorn, valors molt importants per al 80%, per sobre d'altres factors com el cost econòmic, que subratllen un 40%.

Així, pel que fa al tipus d'activitat, el 36% dels enquestats practica majoritàriament el turisme de natura, que juntament amb el 23% que prefereix el turisme cultural, dibuixa un perfil d'usuari allunyat de les clàssiques vacances de sol i platja, que només practiquen el 13%. En aquest sentit, destaca el fet que gairebé un 50% dels caravanistes i autocaravanistes enquestats practiquin el turisme de proximitat en la seva pròpia comunitat autònoma, mentre un 31% viatja a l'estranger.

Camping Resort Bungalow Park  Mas Patoxas
Càmping Neptuno
Càmping Ampolla
La Borda del Pubill
Càmping Cala Llevadó
Mar de Cunit
Càmping el Pont
Càmping lIlla
Càmping el Vedado