La Festa de la Llum de Manresa 2019

La Festa de la Llum es durà a terme a Manresa a partir del 6 de febrer de 2019

 

Aquesta festa commemora uns fets que encara avui tenen repercussió en la nostra vida diària i que diuen molt de la capacitat de treball i la valentia en la presa de decisions dels nostres avantpassats. L’Associació “La Misteriosa Llum” vol posar aquests fets a l’abast de tothom, d’una manera planera i amb l’ajuda d’imatges.

Una mica d’història...

La manca de pluja que, des de I'any 1333, es patia a la zona de Manresa, feia que les collites de cereals no fossin suficients per a abastir la ciutat, la qual cosa comportava fams, empobriment  i, com a conseqüència directa, mortaldats i despoblament. 
La solució que van trobar els consellers de la ciutat va ser la de fer una sèquia que portés aigua del Llobregat fins al terme de Manresa. Per a fer-ho, calia el permís del rei, i recursos econòmics per a la realització de I'ambiciós projecte, la qual cosa que es va obtenir I'any 1339.
Amb la festa de la Misteriosa Llum es recorda el miracle que, segons la tradició, el 21 de febrer de 1345 va posar fi al conflicte entre la ciutat i el bisbe per la construcció de la sèquia.
Finalment, per donar més validesa a I'acord, es va demanar, i obtenir, la confirmació papal de la concòrdia.

La misteriosa llum, començament i final de festa

Es tracta d'una peça teatral de caire litúrgic, a semblança medieval, que desenvolupa una relació entre uns personatges simbòlics que encarnen el concepte diví del misteri de la Santíssima Trinitat i, per altre part, els sentiments humans de la ciutat de Manresa. Tot això immers en una idea al·legòrica que gira en torn del Misteri de la Llum.

La representació està estructurada a l'entorn de "La misteriosa Llum" i com a guió fonamental els Goigs de la Llum, a l'interior de l'Església del Carme, lloc on, segons la tradició, varen succeir els fets. Es porten a terme tot un seguit de accions simbòliques, amb actors manresans que donaran vida a les tres figures trinitàries. Aquesta obra té tres actes.

El primer acte anomenat "La desventura de la molt noble i lleial ciutat de Manresa", esta dirigit per la personificació del Fill, que iniciarà el seu missatge des del cor i simbolitza el poble que exhorta al Rei perquè intercedeixi davant del Bisbe. En aquest acte, la "Dansa del Misteri", visualitza el dolor i la mort d'uns personatges que representen els estaments d'una ciutat assedegada de vida. A continuació la dansa de l'Àliga de Manresa representarà el suport del Rei Pere III.

El segon acte, anomenat "El Misteri de la Trinitat", està conduït per la personificació de l'Esperit Sant. En aquest acte seguim una representació simbòlica del moment en què entra la Llum al temple i es reparteix per la capella de la Santíssima Trinitat i la de Sant Salvador (capelles que,formaven part del temple gòtic enderrocat l'any 1936 i que actualment ja no existeixen). L'entrada de la flama representa diferents concordances: per una banda, la llum i per l’altra el símbol de les llengües de foc, vinculades a l'Esperit Sant, que s’adreçarà al Bisbe, per demanar-li que alliberi la força del miracle a partir del diàleg i la pau.

El tercer acte anomenat "Ser, voler i poder", està guiat per la personificació del Pare. Simbòlicament els representants de les entitats participants en la Fira de l'Aixada de Manresa, conjuntament amb el Bisbe, compartiran el penediment inclinant-se al Altar. La personificació del Pare, ens farà partícips de l’autèntic miracle, el de la concòrdia i el diàleg, tot recordant-nos l'orgull de ser manresans i la nostra capacitat, a partir de la Fe, de generar miracles. Es representa en tres ocasions. La primera, el dia 20 de febrer, com a acte previ a la Festa de la Llum, en què, al finalitzar es surt del temple fent una processó d'espelmes fins al Monument de la Llum, a la plaça Infants, on hi ha l'arribada de la Llum (portada des de Montserrat) i l'Aigua (des del monument als Iniciadors de la Sèquia) i l'acció teatral de la Concòrdia com a tancament. Les altres dues ocasions, són com a cloenda de la Fira de l'Aixada (dissabte i diumenge), acció pensada com a entorn natural de la mateixa, per la gran capacitat d'aglutinar moltes entitats de cultura popular manresana, per un objectiu en comú.

La Fira de l’Aixada, el 24 i 25 de febrer de 2019

Fra-mercat de caràcter medieval concedida pel Rei Carles II l’any 1686 i recuperada l’any 1998 per les Festa de la Llum.
Ocupa el darrer cap de setmana del mes de febrer i la seva organització va ésser cedida - l’any 2005 - per l’Associació La Misteriosa Llum a l’Ajuntament, que la va encarregar als serveis municipals i a l’Associació Manresa de Festa, amb la imprescindible col·laboració de persones i entitats manresanes.

El cap de setmana posterior al 21 de febrer, els carrers del centre històric de Manresa són engalanats amb portals, escuts i banderes medievals com si de nou ens trobéssim en ple segle XIV, i la ciutat torna a rememorar aquells fets d’enorme transcendència.

La Transèquia, 

El terme Transèquia (contracció de la preposició « Trans » i del substantiu « Sèquia », indica clarament la finalitat d’aquesta activitat: fer un recorregut a través de la sèquia, des de Balsareny, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, fins arribar al Parc de l’Agulla de Manresa.

 Un canal d’aigua que té molt a veure amb la Festa de la Llum, que es celebren cada any a Manresa el dia 21 de febrer amb motiu de la Festa de la Misteriosa Llum, la qual va permetre continuar amb la construcció de la sèquia, amb la portada de l’aigua des del riu Llobregat fins a la capital del Bages.

 La Transèquia va ser creada, l’any 1985, per Jove Cambra internacional de Manresa, com a homenatge a les persones que entre 1339 i 1383 van construir la sèquia, que encara avui aporta un gran cabal d’aigua a la ciutat de Manresa, i la seva comarca.

Jardins de Llum

Jardins de Llum és un itinerari d’art, de 5 hores de durada, a l’entorn la llum i de l’aigua , que neix dins dels actes de la Festa de Llum i del Misteri de la llum de Manresa.

El Misteri de la llum és una tradició manresana que explica com una misteriosa llum provinent de Montserrat va irrompre pels vitralls de l’antiga església del Carme el 21 de febrer de 1345, aquest fet va fer es posés fi a l’excomunió de la ciutat pel bisbe de Vic motivada  pel pas de la sèquia de Manresa per terres del bisbat. La sèquia canalitzà aigua del Llobregat des de Balsareny fins a Manresa i amb la seva construcció es va acabar l’escassetat d’aigua que patia la ciutat.

Des de la Taula de les arts visuals de la Catalunya central (TAV-CC) hem volgut aportar a aquesta festa tan arrelada a la ciutat, la proposta d’un recorregut  ple d’art i mostres efímeres de carrer.

Durant una nit el barri vell de Manresa acull diferents propostes i espectacles de carrer , en aquesta segona  edició, sota la direcció artística la TAV-CC i la producció i suport de l’Ajuntament  Manresa. Un festival que vol  relacionar diverses activitats que resultin diferents, plenes d’emoció i qualitat pel seu concepte, essent participatives en la seva realització. Aquest 2019 volem que el “Jardins de llum” trobin la complicitats dels diferents agents socials de la ciutat i dels espectadors dels actes.

D’aquesta manera Jardins de llum s’inscriu en la tendència actual de manifestacions festives a l’entorn de la llum, facilitades per la evolució de la tecnologia de les projeccions i il·luminacions espectaculars, i els nous llenguatges efímer de l’art al carrer. Com a referents, tot i acceptant les diferències de format, podrien citar la “Fête des Lumieres” que es celebra anualment a Lyon (França), la Festa de la Llum que per primera vegada aquest any s’ha incorporat a les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona, el “Mapping Festival” de Ginebre (Suïssa) i “Lluernia “ de l’Olot.

Error! Ho sentim, Aquest especial no te anuncis per poder moure.