CURIOSITATS DE LES FESTES DE NADAL A CATALUNYA

  1. L'origen del les festes de nadal a Catalunya
  2. Quines son les característiques més comuns de les festes de nadal?
    1. La missa del Gall
    2. El pessebre
    3. L'arbre de Nadal
  3. Quin es l'origen del tió de Nadal?
    1. El caga tió
  4. Quines són les cançons de nadal més populars?
  5. Quin estil de felicitació de nadal crida més l'atenció?
    1. Estructura
    2. Com fer postals de Nadal?
  6. Quines són les receptes més típiques per el nadal?
  7. Quines fires hi ha a Catalunya per nadal?
    1. Espinelves
    2. Altres fires a Catalunya

 1. L'origen del les festes de nadal a Catalunya

El nadal és la festivitat cristiana del naixement de Jesús que correspon al 25 de desembre, i el cicle de temps entre l'advent i l'epifania. És, juntament amb la Pasqua, la festa cristiana més important.

El nadal a Catalunya disposa de les seves particularitats pròpies. Un exemple és la realització del pessebre  i una altra el tió de Nadal, també anomenat tronc, tronca o simplement tió. També ho és el fet de celebrar Sant Esteve, l'endemà de Nadal, per poder-se reunir, així, amb l'altra part de la família amb qui no s'havia pogut estar per Nadal.

A moltes comarques es fa la rabassa de Nadal, on el fillol dóna una felicitació al padrí, i aquest li respon amb un regal, que segons el lloc pot ser un tortell de Nadal o un present. També és molt típic a molts pobles de Catalunya anar a veure Els Pastorets, representació teatral centrada en l'adveniment de Jesús. A més, des del darrer mig segle es fan en molts llocs pessebres vivents, que són escenificacions del pessebre amb persones i animals de carn i ossos.

En molts llocs es fan fires de nadal on es venen figures de pessebre, molsa, suro, arbres de nadal, tions, guarniments nadalencs i artesania. Algunes d'aquestes fires tenen una llarga tradició i d'altres són més recents. Una de les més tradicionals és la fira de Santa Llúcia de Barcelona que se celebra als carrers del voltant de la catedral, i de la qual es té constància des de 1786, quan fou esmentada pel baró de Maldà. 

2. Quines son les característiques més comuns de les festes de nadal?

Com tots sabem al nadal a Catalunya hi ha unes característiques comuns de les festes com són les seguents: La missa del Gall, el pessebre, l'arbre de nadal, els regals, els reis d'orient. A continuació os farem una explicació breu de cadascuna d'elles.

2.1 La missa del Gall

En moltes poblacions nit del 24 de desembre hi ha el costum d'anar a celebrar una missa a mitja nit, l'anomenada "Missa del Gall", també en ermites i santuaris allunyats on es canten cançons nadalenques. Alguns diuen que aquest nom prové del fet que antigament a les esglésies s'alliberaven ocells per celebrar el naixement de Jesús, tot i que encara més antigament el que es feia era sacrificis de galls, l'au que representa el Sol, tant pel color de la seva cresta com perquè és l'animal que canta quan surt el Sol.

Avui dia, perquè l'hora tardana impedeix la facilitat d'afluència de les famílies amb infants, se celebra una missa més d'hora el dia 24 de desembre, a les vuit del vespre.

2.2 El pessebre

L'origen cristià de representar el naixement de Jesús en figueretes dins les cases o en versió humana (també anomenat pessebre vivent) ha esdevingut una tradició Catalana a partir del 1223. El Nadal d'aquest mateix any, Francesc d'Assís, va celebrar una missa dins d'una cova a la localitat de Grecco (Itàlia), on hi va representar la imatge de Jesús en pedra acompanyat d'un bou i una mula reals.

Tant va agradar aquest caire de missa, que frares franciscans van començar a imitar a Assís per tots els convents fent que aquest nou fenòmen es propagués per Europa. Tot i així, on realment ha acabat sent una tradició nadalenca en la qual ha marcat desde el segle XIII i se segueix fent fins a l'actualitat ha estat a Itàlia, Espanya, Hispanoamèrica i França.

Popularment, la representació del pessebre en format figueretes a les llars és compost ingredients propis de la època de nadal (hivern) les quals la majoria et pots trobar al bosc: S'utilitza molsa (a la base), les figueretes bàsiques són fetes de fang o ceràmica (Sant Josep, María, Jesús dormint, el bou, la mula i els 3 Reis Mags d'orient), personatges de la vida rural (com llenyataires, obrers o el mateix caganer) i finalment troncs i pinyes per a guarnir l'ambient.

Per altra banda, els pessebres vivents a Catalunya és una tradició que està molt arrelada a les terres catalanes, i és ni més ni menys que la representació artísica i escenogràfica de totes les figures del pessebre en format humà on cada "actor" desempenya la tasca del personatge en concret de l'època. Aquesta pràctica es va iniciar en terres rurals a l'aire lliure, encara que actualment degut al gran ressò i popularitat es realitza en centres educatius, com escoles de primària, centres de dança, centres de música instrumental...

Els pessebres vivents més populars:

2.3 L'arbre de Nadal

El Nadal està ple de simbologia i origens que molt poca gent coneix, com els que ja hem esmentat anteriorment. Doncs, ¿perquè l'arbre de Nadal hauria de ser una excepció? ¿Saps com ha esdevingut que avui en día la majoría de cases catalanes tinguin un arbre adornat per nadal? A continuació tens la seva explicació.

Ens remuntem al segle VII quan els cristians van arribar a les terres fredes del nord d'Europa, on van observar amb veritable curiositat com els bàrbars i habitants d'aquelles terres per les dates de nadal celebraven la tradició de el naixement del Frey, el déu del Sol. La pràctica que ells portaven a terme era ni més ni menys que adornar un arbre (que simbolitzava l'univers) a la part més alta de la zona d'on creien que els déus hi residien.

Posteriorment, quan va arribar l'evangelització els cristians van agafar la idea del arbre i la pràcatica d'adornar-lo i li van canviar el significat per complert. Així doncs, i segons diu la llegenda, Sant Bonifaci de Fulda al segle VII va fer el canvi de forma oficial en el mateix moment que va arrencar l'arbre adornat originari dels habitants del nord d'Europa per un avet (que a partir de llavors sería un tret característic de la tradició nadalenca cristiana.

Perquè un avet?

El motiu de perquè es va plantar un avet i no un altre arbre era simple: les fulles perennes de l'avet simbolitzava l'eternitat de l'amor de Déu cap als homes i la forma triangular de les seves fulles el misteri a la Santa Trinitat. Així mateix es va començar a adornar amb pomes (simbolitzant la fruita prohibida) i espelmes (que representaven la presència i l'ànima de Jesucrist). A posteriori, es van anar canviant els detalls i la forma d'adornar els avets per dolços, collarets i altres elements que adornaven els avets. Evidentment, aquesta pràctica només es podia veure en famílies de gent ben estants (les quals s'ho podien permetre) o mercats i llocs públics.

El primer lloc on es va mostrar de forma pública l'arbre de nadal adornat a l'època, va ser al mercat de nadal del Nen Jesús a Nuremberg al sud d'Alemanya el 1878. I no va ser fins al segle XX que aquesta tradició es va expandir a terres estadounidenques.

3. Quin es l'origen del tió de Nadal?

 

Fem un viatje en el temps i nem al dia en què es va inventar el tió de Nadal. Hem de fer un salt d'uns quants segles enrere, a una societat que tenia uns costums precristians i litúrgies paganes.

L'inventor del tió de Nadal no volia que la natura perdés la seva fertilitat a l'hivern, ja que tots sabem que abans no tenien el detall de com funcionava la natura i no sabien si tornaria a donar els seus fruits. Les cases tampoc gaudien de calefacció i aquella epoca de l'any deuria ser realment dura per a ells. Qui els asegurava que tornarien a tenir fruits i que el calor tornaria? Així es com l'inventor del tió de Nadal va decidir rendir homenatge a una natura que s'adormia, pornant dins de cada casa un tronc, per tal d'assegurar que la seva fertilitat no quedaria malmesa.

Així el tió va entrar a la llar, amb el treball d'escalfar la casa, però, amb la ajuda de les persones, que tenien que donar cops amb un bastó per tal de mantenir el calor de la llar. A més si a aquest tros de natura entrava dins de casa se'l cuidava com cal per que ens rencompenses.

Per últim, l'inventor del tió de Nadal va crear una cançó que amb el temps i a dia d'ara ha acabat sent el nostre actual 'Caga tió'. Pero del nostre actual caga tió en parlem en el seguent apartat. 

3.1 El caga tió

La tradició de fer cagar el tió marca que han de ser els més petits de la casa els encarregats de buscar un bon tronc. Ells mateixos han de ser els creadors d'aquest caga tió, posant-li ulls, nas, i sobretot, boca. I així anar creant vida d'un tronc. Tot i així hi ha cases on el caga tió arriba tot sol. Algún dia algú pica a la porta i resulta que és el caga tió!

El tió haurà de estar en casa durant tots els dies de les festes de Nadal. Però, per a que el caga tió ho fagi tot magic s'ha de tenir molta cura amb ell.

S'a de tenir en compte que només menja a la nit o quan esta sol, així que el millor es servir-li el menjar abans d'anar a dormir. Li agraden molt les mandariens i els platans! També és important que el tió no passi fred per la nit, així que s'ha de tapar amb una manta.

El caga tió poc a poc anirà omplint la panxa, fins el dia que el fem cagar. El dia 24 de desembre el caga tió està llest per recompensar si se l'ha cuidat bé. Els nens petits de la llar es col·loquen al voltant del tronc per començar el ritual i començen a donar-li cops de bastó cantant la mítica cançó: “caga tió, neules i torrons…”. Finalment el caga tió cagarà i sortiràn els regals i els obsequis per a tota la família i amics.

Després de les festes de nadal el tió marxa. O també hi ha cases on el cremen, per fer-lo a la manera  de la tradició original.

4. Quines són les cançons de nadal més populars?

Les nadales o cançons de nadal són cançons tradicionals que fan referència al nadal o a l'hivern en general. Algunes de les melodies de les cançons de nadal són documentades des del segle XV.

N'hi ha diferents tipus de nadales. Algunes provenen de la música culta, altres són cançons de bressol. També hi ha la temàtica típicament infantil.

Les cançons de nadal són un gènere que es mante molt viu i sovint n'apareixen de noves.  A continuació os fem una llista de les cançons de nadal més populars:

  • A Betlem me'n vull anar
  • Allà dalt de la muntanya
  • El 25 de desembre
  • El desembre congelat
  • El noi de la mare
  • El petit vailet
  • El rabadà
  • El trineu
  • L'àngel i els pastors
  • Les dotze van tocant
  • Santa Nit

5. Quin estil de felicitació de nadal crida més l'atenció?

Tots sabem que una felicitació de nadal alegra el dia a qualsevol persona en les festes de nadal. No hi ha res més bonic que rebre una felicitació de nadal. Abans es feien a mà, pero com tots sabem la tecnologia esta molt present a dia d'avui. Així que en aquest apartat podeu veure felicitacions que es poden fer a mà o per ordinador. Tot depen de la manera que més os agradi a vosaltres.  En aquest apartat os volem ensenyar les estructures i la manera de fer-les de diferents estils. Esperem que os siguin útils els nostres consells!

5.1 Estructura

Per tenir una estructura ben realitzada en una felicitació de nadal s'han de tenir present unes quantes coses que són molt importants per a que el missatge arribi a la persona a la que li volem enviar. També pot ser un client, si ho estem fent de manera profesional. Són 4 passos, aquí els deixem.

  1. Determina el missatge de la teva felicitació de nadal. Per fer una felicitació, s'ha d'escollir amb atenció el missatge que vols col·locar. Això ho delimita segons la persona a la que vagi dirigida la felicitació. No es el mateix fer una felicitació per a un client que per a un familiar. Si la targeta es per a algú més proper, el missatge serà més emotiu, en canvi, si la felicitació es per a un client el misatge serà més neutre.
  2. Decideix els colors de la teva felicitació de nadal. Per fer felicitacions de nadal s'acostuma a fer servir el verd i el vermell ja que són els més tipics. Però si vols fer la felicitació diferent, podeu utilitzar els colors daurats, platejats, el blanc i altres colors, sempre que concordin entre ells. Si la felicitació es feta per a una empresa, es viable que portin els colors corporatius de la teva empresa.
  3. Juga amb la tipigrafia de la teva felicitació de nadal. Aquí es on més pots utilitzar la teva imaginació. Pots escollir lletres fantasia o tipografies manuscrites. Pots fer algunes lletres més petites i 'altres més grans. Deixa fluir la teva imaginació!
  4. Destaca un element de la teva felicitació de nadal. Concentrat en un sol element de la teva targeta i fes que sigui el motiu del teu disseny. Destaca'l i consegueix donar-li un major protagonisme. Pots repetir l'element, fer-lo gran, possar-ho en negreta, etc.

5.2 Com fer postals de Nadal?

Es cert que als passos anteriors os hem apuntat un seguit de passos per fer targetes que es poden aplicar tant en targetes manuals com en targetes fetes per l'ordinador. Però, de manera casera també queden molt bé les felicitacions de nadal. Per fer la portada de la postal podem utilitzar els passos, peroò en el contingut que volem posar en la part de dintre de la targeta podem possar una dedicació, un poema de nadal, una canço de nadal i moltes coses més, tot depèn de la nostra imaginació. A continuació os deixem un video amb 5 tarjetes de nadal fetes a mà. Esperem que os agradi!

6. Quines són les receptes més típiques de nadal?

El nadal es carazteritza per les seves festes nadalenques, postals de nadal, els arbres i els regals nadalencs (entre altres elements característics que també hem comentat). Tot i així, per lo que enamora el Nadal és perquè és època de retrobar-se amb la família, amb els amics, amb aquella gent que feia molt de temps que no veies i que per fi teniu temps per saludar-vos, parlar i felicitar-vos pel Nadal i per un Feliç Any Nou.

I la millor forma per fer-ho és amb un bon àpat com els que s'acostumen a celebrar a Catalunya (Lleida, Barcelona, Tarragona i Girona) les dates senyalades com són les de la nit del 24 de desembre (en la qual aquella mateixa nit arriba el Pare Noel a algunes cases), la Nit de Cap d'any (31 de Desembre - 1 de Gener) i la Nit de Reis (del 6 de Gener).

Els plats típics d'aquestes dates són els seguents:

Canelons de Nadal i Sant Esteve:

El plat tradicional dels canelons és una recepta típica catalana, doncs és molt fàcil de fer, elegant de servir, però entretinguda d'elaborar. A continuació us deixem els ingredients base per tal de cuinar uns canelons per quedar be davant de tota la família.

Ingredients per a fer canelons de Nadal per a 6 racions:

- 750 grams de vedella

- 750 grams de pollastre

- 750 grams de porc

- 4 unitats de fetge de pollastre

- 2 unitats de ceba

- 1 raig d’oli

- 1 mica de sal

- 1 mica de pebre

- 200 grams de formatge emmental ratllat

- 30 làmines de Canelons

- ½ got de vi blanc

Salsa beixamel dels canelons de Nadal per a 6 persones:

- ½ litre de llet sencera

- 1 cullerada sopera de farina

- 1 cullerada sopera d’oli d’oliva

- 1 mica de sal

- 1 mica de nou moscada

Per saber com realitzar els canelons pas a pas, us deixem els passos perfectament explicats al nostre article del portal de cuina catalana per tal que pogueu seguir les instruccions per quedar genial davant de la família. Cliqueu aquí per accedir-hi.

Escudella i carn d'olla

L'escudella amb carn d'olla és un plat que MAI pot faltar a la taula en un sopar de Nadal. És una tradició que ha passat de generació en generació i consta bàsicament d'una sopa calentona amb galets i carn d'olla feta en boles. A continuació us deixem els ingredients que ha de portar la recepta de l'escudella típica catalana: 

Ingredients de l'escudella i carn d'olla:

-1 tros de costella de vedella
-1 punta de costella de xai (brot del pit)
-2 botifarres negres
-2 botifarres blanques
-2 talls de cansalada viada
-1 careta de porc
-1 tros de cua o d'os d'espinada
-1 tros d'os de pernil
-1 quarter de gallina o de pollastre
-4 patates
-2 pastanagues
-1/2 xoriço de penjar
-1 branca d'api
-1 xirivia / nap
-1 porro
-1 grapat de cigrons remullats
-1/2 col
-300 g de galets de Nadal
-sal
-aigua
-farina

Ingredients per a la pilota de l'escudella de Nadal:

-150 g de carn de porc picada
-150 g de carn de vedella picada
-1 gra d'all trinxat
-una mica de julivert picat
-sal
-pebre
-farina de galeta o molla de pa
-llet

Preparació de l'escudella amb carn d'olla:

Primer de tot, cal servir-se d'una bona olla (adient a la cantitat de menjar que hi haguem d'introduir, que va en relació amb el nombre de convidats que tenim), i li fiquem les carns que haguem comprat MENYS la botifarra. Ho deixem bullir durant una hora ben bona.

Al cap d'aquesta horeta, li afegirem els cigrons, i no serà fins al cap d'una altra hora que li afegirem totes les verdures menys les patates.  A continuació anirem fent alternativament la pilota amb els ingredients anteriorment mencionats donant-li la seva forma rodona característica.

Després d'una altra hora de cocció de l'escudella (veiem que es un procés lent i entretingut),  li afegim tots els ingredients que hem restringit abans com són la botifarra, les patates, la pilota de carn enfarinada i una mica de sal.

Deixarem mitja hora perquè es vagi coent tot junt, i ara sí que és el moment de enretirar-ho, fer coure la pasta, i en quan ja tinguem la pasta al punt, toca portar el menjar a la taula servint PRIMER la sopa i després la carn d'olla.

¡BON PROFIT!

7. Quines fires hi ha a Catalunya per nadal?

Les festes nadalenques és molt típic que les famílies surtin a passejar juntes, en el cas de que no tingueu fills només les parelles, o inclús amb els amics i amigues. Sigui com sigui, us portem per acabar el article un llistat de fires i festes de pobles característics d'arreu de Catalunya on cada any hi passen milers i milers de persones a veure les paradetes, passejar, gaudir de l'ambient nadalenc i relaxar-se una mica.

Espinelves

La fira de l'avel a Espinelves (municipi de la comarca d'Osona, dins la subcomarca de Les Guilleries, al límit amb la comarca de La Selva, però pertanyent a la província de Girona), és una fira típica nadalenca celebrada per nadal on s'hi arriben molts visitants per veure la edició de cada any.

Què és la Fira de l'Avet d'Espinelves?

La Fira de l'Avet d'Espinelves és la fira més reconeguda a Catalunya, ja que et pots trobar parades d'alimentació de qualitat, alhora que parades d'artesania. També es pot disfrutar i gaudir de diferents exposicions com peces de ceràmica, detalls per i ornaments per decorar la llar, pintures, elements fets a mà, objectes tradicionals amb materials com troncs, pinyes, herbes...  És un molt bon pla per desconectar amb companyia o sol i observar i gaudir de les festes nadalenques a Catalunya ja que ja fa olor de Nadal.

 

 

Sempre Verda
Olivera's  Càtering
Planxisteria Casserres
Aturuxo Galicia Gourmet
Extintors Casaucau
Piscines Montmany
El Molí Oleari
Iscan Homes
Hotel Casa Ceremines
Bar Punt
Hotel Restaurant Sol i Vi
Fonda Rita Restaurant
Masia Fontscaldes
Lloses de recuperacions SL
Bon Area
Funerària Torra
Xarcuteria Rolland
Cooperativa Ulldemolins
Hostal Turó de l'Home
Can Josep
Taxi Vallès
Jardineria  Costa
Com a casa
Forn Juncosa
Cuiners de la Terra
Ferreteria Estornell
Mudances i Transports Pere
Promocions Parada
Chimeneas Gaudí
Instal·lacions Jordi
Construccions SANTVIC S.L
Reciclages San Adrian
Insercad Electrónica
Som-ink
Dive Center Blaumar
Punt Llibre
Restaurant Can Mauri
Clínica Dental Pablo Arias
Roca Matalassers
Finques Ferro
Restaurant Clos Barenys
Restaurant Casa de Fusta
Limpiezas Igualada
Aperitius Catalans
Jayto Jardineros
Pinturas Ocampo
Ecouter Audio
Cap a casa, rostisseria i menjar casolà
Cafeteria Golf Sant Cebrià
Tribu Gaia
Vallas de PVC