Festes de Sant Jaume d'Enveja 2018

 

Des del tradicional retruc de campanes fins el bou capllaçat, passant per la musclada a la platja, els concerts de nit i el pregó que dona el tret de sortida de la celebració. Tot plegat es podrà viure del 19 al 29 de juliol a les Festes de Sant Jaume d'Enveja 2018. Una festivitat que té preparat per als seus visitants un ampli programa d'activitats orientat a tots els gustos i les edats. 

El pregó de les Festes es durà a terme enguany la matinada de dissabte 14 de juliol a diumenge 15, a les 12 de la nit, i anirà a càrrec de l'exfutbolista professional Edu Albacar Gallego, qui havia estat jugador de l'Espanyol, l'Hèrcules, l'Alabès, el Rayo Vallecano i l'Elx. El mateix dia també es farà la proclamació de la Pubilla Major, la Pubilla Major Infantil, l'Herei i l'Hereu Infantil, així com la presentació de Pubilles i Pubilletes 2018. També s'entregarà el Premi Tallador 2018 al dr. Lluís Valldepérez Coll, metge del poble durant els últims 40 anys. 

Destaquen altres activitats com el Bou Embolat per la Colla d'Emboladors de Sant Jaume, de la ramaderia "Fernando Mansilla", que tindrà lloc dijous 19 de juliol; el tradicional retruc de campanes anunciant la festa major el mateix dia a les 13h; la musclada a la platja de Migjorn, que serà divendres 20 de juliol a les 17h; anirà seguida de la primera tarda de bous a càrrec de la rmaderia "Alberto Granachel" a les 18h i el Bou Capllaçat, de la ramaderia "Fernando Mansilla", de Torreblanca, a les 22h, fent un recorregut que començarà al final de l'Avinguda Catalunya i acabarà a l'Avinguda de l'Ebre. 

El correfoc serà dissabte 21 de juliol a les 22h30 hores i anirà a càrrec de la colla de diables "Aldaia". Abans s'haurà fet el concurs d'habilitats amb tractor, a les 10h, el tradicional concurs de paelles, a les 13h, i la segona tarda de bous amb el desafiament de les prestigioses ramaderies "M. Parejo" i "Ozcoz", organitzat per la Penya Taurina "Sant Jaume". Un dia que acabarà amb la Nit de l'Empalme a càrrec de l'orquestra Miami Show. 

Diumenge 22 es farà l'ofrena de fruits i flors a Sant Jaume, a les 19h, després de l'esmorzar popular, el Bou Capllaçat i la Festa aqüàtica del matí i abans de la Nit dels Quintos. La festa s'allargarà durant la setmana següent amb activitats destacades com el dia del Jubilat i de l'Estofat el 23, el Sant Fermí Infantil, la festa de l'escuma i la tercera tarda de bous el 24, la tirada al plat, la traca i la processó el 25 i la recepció de les dones a l'ajuntament, el dinar de dones, la quarta tarda de bous i la Nit Blanca el 26. 

L'últim cap de setmana de les Festes de Sant Jaume d'Enveja 2018 tindrà com a activitats destacades la cicletada i gimncana popular infantil, el pal sensabonat i la cinquena tarda de bous el divendres 27, el super tobogan aquàtic, el dinar jove, el correbars, la sisena tarda de bous, el bou embolat i l´última nit de ball a càrrec de l'orquestra "Metropol" dissabte 28 i la tirada al plat, la gran desfilada de carrosses i cosso iris i el castell de focs d'artifici a càrrec de la tradicional Pirotècnia Angel Baldayo el 29 de juliol. 

Turisme a Sant Jaume, més enllà de la festa

Comencem la visita al petit nucli de Balada, aigües amunt de Sant Jaume, que és repartit entre els termes de Sant Jaume d’Enveja i Amposta. Sembla ser un dels nuclis de població més antics del delta de l’Ebre. S’hi pot contemplar el baladre de Balada, catalogat com arbre monumental.

Per la seva banda, el nucli dels Muntells, Entitat Municipal Descentralitzada, permet comprendre ràpidament el peculiar sistema urbanístic existent a les poblacions del Delta, caracteritzat per un elevat grau de dispersió i per la constant presència d’horts (anomenats caixers).

Dia de platja

stjaume_platges_EDITORA1245EDITORA_5

Sant Jaume d’Enveja disposa d’extenses platges desertes, com la de Migjorn o la del Serrallo (aquesta, amb una zona naturista). L’amplitud dels espais i la tranquil·litat de l’entorn les converteixen en el lloc ideal per relaxar-se i gaudir del temps. Prop del Serrallo hi ha la llacuna de la Platjola, amb 61 ha i una forma allargada molt característica.  

Migjorn, visita recomanda

stjaume_migjorn_EDITORA1245EDITORA_6

El Migjorn és una antiga desembocadura de l’Ebre que voreja l’Illa de Buda al llarg de 3,5 Km i que, en l’actualitat, es comporta com una llacuna. Accessible amb vehicle, al riu Migjorn es poden observar els ocells que contínuament circulen entre l’Illa de Buda i l’Alfacada, des d’un dels observatoris més alts del Parc Natural. A la desembocadura es troba una àrea d’esbarjo amb taules i bancs, rostidors, zona d’ombra i espai de jocs infantils. A prop es troba la llacuna de l’Alfacada, lloc de nidificació de gran quantitat d’aus.  

L’Illa de Buda

st_jaume_buda_EDITORA1245EDITORA_7

Amb unes 1.200 ha d’extensió, l’Illa de Buda, situada a l’extrem est del Delta, representa un dels paradigmes de la seva conservació, amb una gran varietat d’ambients naturals extensos i ben conservats, que acullen nombroses poblacions d’ocells aquàtics. Cal destacar que la seva visita és restringida. 

Celestètica
EcoNet tintoreria
Bar Restaurant Un Mos