La diada de Sant Jordi és una jornada festiva i popular en la qual les parades de llibres, les roses i, sobretot, riuades de gent, prenen els carrers de totes les localitats catalanes.

El Procicat avala la celebració de la diada amb un pla específic de mesures per a evitar aglomeracions.
Tots els municipis podran tenir espais perimetrats –millor si són a l'aire lliure– amb parades de llibres i roses que hauran d'estar separades, com a mínim, per dos metres de distància. També hauran de disposar de cues separades, d'entrada i sortida, per a garantir l'espai de seguretat entre persones, així com un aforament màxim del 50%. En cas d'espais a l'aire lliure, només podrà haver-hi un màxim de mil persones i 500 en espais tancats. Com és habitual, la màscara serà obligatòria i caldrà posar a l'abast de tot el món dispensadors de gel hidroalcohòlic.

La celebració no pot ser més senzilla: el ritual consisteix en, tot passejant, comprar una rosa, un llibre, o ambdues coses, per regalar a estimats, familiars i amics. Malgrat no ser festiu, la diada i el passeig obligatori omplen a vessar carrers i places tot convertint la diada en una singular festa nacional que se celebra en un dia laborable.

L’origen de la festa

El trobem en una barreja de tradicions i costums d'èpoques diferents. Coincideix el fet que Sant Jordi sigui patró de Catalunya (de manera oficial des de l'any 1456, tot i que se'l venerava ben bé des del segle VIII), amb el costum, també medieval, de celebrar una Fira de roses o "dels Enamorats" al Palau de la Generalitat.

A aquestes celebracions més tradicionals s'hi va afegir el Dia del Llibre, instaurat a tot Espanya l'any 1926. La celebració literària va acabar fent mixtura amb les tradicions catalanes tot creant una diada de gran acceptació ciutadana.

Dia dels enamorats

La tradició popular de regalar roses el dia de Sant Jordi és molt antiga i, de fet, ja que és té constància de la celebració de la Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV. Aquesta mateixa antiguitat tempta a buscar una relació entre una tradició popular i el simbolisme de l'amor cortès que representa la rosa.

Tot i que la festa actual manté aquestes dues tradicions medievals: regalar la rosa i visitar la capella del sant, la diada ha anat incorporant més elements i, sobretot, s'ha convertit en una extraordinària expressió de cultura popular.

Impuls de la cultura

El Dia del Llibre és bastant més recent. Segons algunes fonts, es va celebrar per primera vegada el 7 d'octubre de 1926. La idea original va ser de l'escriptor valencià afincat a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. La festa, que coincidia amb Sant Jordi, va arrelar a Catalunya al confondre's amb la festivitat de la Diada, mentre que gairebé va desaparèixer a la resta de l'Estat, on va deixar de celebrar-se a molts indrets o be es va mantenir de manera residual.

De fet, per Sant Jordi es ven un percentatge força apreciable de la producció literària anual, fet que aprofiten les editorials per presentar-hi les darreres novetats, especialment, les escrites en català.

Una joia per Sant Jordi

Però a banda de la rosa i el llibre, hi ha qui aprofita el dia dels enamorats per obsequiar a la seva parella amb una joia. De fet, molts joiers ja elaboren peces especialment per a aquest dia, des d’anells, polseres o collarets, per exemple. D’altres, per la seva banda, escullen la Diada de Sant Jordi per casar-se coincidint amb una data tan assenyalada.