Guía definitiva per a gaudir del Carnaval de Sitges

El Carnaval de Sitges s’ha convertit en una de les rues més famoses de Catalunya. Durant aquests dies de festa, la vila està governada pel Carnestoltes, el Rei dels Poca-soltes, amb la presència i la col·laboració de la Reina del Carnaval, per estendre un ambient de gresca i de disbauxa en les desenes d'actes socials i culturals, en les diferents xatonades que celebren les entitats de la vila, i en els carrers amb els milers de disfresses que es poden observar, arribant al seu moment més important amb les rues de la Disbauxa i de l'Extermini.

De entre els actes principals, el Carnaval s'inicia ja amb l'elecció de la Reina Infantil del Carnaval en una de les entitats locals, el Casino Prado Suburense, i amb el Gran Quinto Carnavaler en una altra de les entitats locals, la Societat Recreativa El Retiro.

Dijous Gras té lloc l'Arribo de Sa Majestat Carnestoltes en companyia de la Reina del Carnaval. Un cop acabat, Sa Majestat i el seu seguici es dirigeixen cap a l'Ajuntament a on prenen possessió de l'Ajuntament i es dirigeixen a tots els vilatans i vilatanes amb la lectura del Predicot. Aquella nit tenen lloc les populars xatonades a El Retiro, al Prado o a l'Agrupació de Balls Populars.
Divendres, Sa Majestat Carnestoltes, la Reina i el seu seguici visiten les escoles i institucions de la Vila. Dissabte encara continuen aquestes visites i a la tarda acostuma a haver-hi música al carrer i activitats infantils.

Una setmana plena de rues

Diumenge és un dia clau en el Carnaval de Sitges, ja que té lloc la Rua de la Disbauxa, rua d'una cinquantena de carrosses i més de 3.500 participants disfressats, i de nou dimarts té lloc la Rua de l'Extermini.

Les rues infantils del Carnaval de Sitges, que se celebraran diumenge 11 i dimarts 13 de febrer, canviaran aquest any el seu recorregut, seguint el mateix recorregut que els adults. Les dues rues dels més petits sortiran del capdavall de l’avinguda Sofia i passaran pel passeig de la Ribera (banda de mar), el monument al Greco, el passeig de la Ribera (banda de muntanya), Bassa Rodona, plaça del Pou Vedre, Espalter, Sant Francesc i Cap de la Vila.

Aquest recorregut s’ha decidit en els darrers dies, un cop s’ha tingut en compte el parer de les entitats. La proposta era començar pel Cap de la Vila i acabar al capdavall de l’avinguda Sofia, passant per Parellades, Marquès de Montroig i Primer de Maig. L’itinerari finalment escollit evita els problemes organitzatius i logístics que comportava tenir dos recorreguts diferents. Segons la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, “hem recollit les demandes de les entitats perquè el que volem és que el Carnaval funcioni el millor possible”.  

A diferència del que s’havia fet sempre, el nou recorregut de la rua infantil permet tenir un circuit obert per millorar la seguretat i facilitar la mobilitat de participants i carrosses. D’aquesta manera, tal com explica l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, “el nou recorregut per a les rues infantils es posarà en funcionament després de l’èxit l’any passat amb les rues dels adults en què ja es va estrenar la fórmula del circuit obert. Això permet tenir permeabilitat en cas d’haver de necessitar entrar vehicles d’emergències”.

L'Enterro del Carnestoltes

Dimecres acaba el Carnaval, té lloc l'Enterro del Carnestoltes i els vilatans el poden acompanyar a ell i al seu seguici fins al lloc de l'Enterro on es procedeix a la lectura del seu testament.