Les 10 coses que has de veure a Osona sí o sí

Les imponents cingleres que cauen en penya-segats a la Plana de Vic, racons amagats de les Guilleries que podrien aparèixer als contes fantàstics, pobles amb encant, ciutats singulars i una gastronomia per llepar-se els dits. La comarca d’Osona està agafant cada vegada més pes en el turisme a Catalunya. La seva proximitat amb Barcelona, l’interès dels seus espais naturals i la particularitat dels seus nuclis urbans són els grans atractius del territori. Aquestes són les 10 coses que has de visitar sí o sí.

Fageda de la Grevolosa

Qualsevol que passegi per la Fageda de Grevolosa, a Sant Pere de Torelló, creurà trobar-se entre un exèrcit de gegants llegendaris. Una fantasia ben pròpia d’aquest bosc d’arbres centenaris que impressionen tant per la seves imponents dimensions com per la seva longevitat. Alguns, d’un metre de diàmetre i 40 d’alçada, veuen ploure des de fa tres segles. Una visita imprescindible per a qualsevol escapada a Osona.

Santuari de Bellmunt

“Una ermita al cel suspesa”. Així veia Jacint Verdaguer aquest espectacular santuari d’Osona, tal i com va deixar escrit als primers versos de L’emigrant. I no és pas una descripció poc acurada, doncs se situa al cim de la serra de Bellmunt, al bell mig de valls i muntanyes. Des d’aquí, a 1.246 metres d’altitud, s’obtenen unes vistes privilegiades de la plana de Vic, els Pirineus, la Vall del Ges i el Bisaura. Una joia que està protegida com a Bé d’Interès Local i a la qual s’hi pot arribar des de Sant Pere de Torelló a peu o en cotxe. 

La Foradada de Cantonigròs

Poques recompenses són tant reconfortants després d’una excursió que descobrir un racó fantàstic, més propi dels contes de fades que no pas de la realitat. Així és la roca Foradada, una meravella de la naturalesa que, juntament amb un salt d’aigua sobre una petita bassa, conforma una visita imprescindible d’Osona. El recorregut per arribar a la Foradada comença al poble de Cantonigròs i condueix el visitant per un sender de diversos paisatges, acompanyat per la riera de les Gorgues i entre roures i castanyers.

Espai Natural de Les Guilleries

Des dels extensos camps de conreu fins les imponents cingleres de roca nua, l’Espai Natural de les Guilleries resulta un còctel de paisatges majestuosos. Amb tot plegat, resulta impossible no quedar enamorat d’aquestes 8.300 hectàrees de naturalesa en estat pur i dels pobles que li donen vida: Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Tavèrnoles, Vilanova de Sau i Sant Sadurní d’Osomort.

Pantà de Sau

Un dels llocs més emblemàtics de Les Guilleries és el Pantà de Sau, que ha esdevingut tot un símbol d’Osona i condueix riuades de visitants en busca de gaudir del turisme actiu a la naturalesa. La història del poble fantasma de Sant Romà, que es va cobrir d’aigua amb la construcció de l’embassament, i la silueta del campanar de l’església, encara visible a la superfície, converteixen l’espai en una zona pintoresca a visitar a la comarca.

5 pobles amb encant a Osona

Més enllà dels espais naturals, Osona també es caracteritza pels pobles amb encant que la conformen. N’hi ha cinc que podrien conformar un top cinc a visitar en diverses èpoques de l’any i amb propòsits diferents. Des de la recerca d’espais verds i frescos fins al gaudi de la gastronomia local, passant pel descobriment de la història social i cultural del territori.

Qui busqui vistes vertiginoses trobarà Tavertet, situat al cim de les cingleres de l’Espai Natural de les Guilleries, amb els pantans de Sau i Susqueda al front i les muntanyes al fons; qui prefereixi la bellesa feta poble, té Rupit, un pessebre per Nadal i una destinació idònia de turisme rural en qualsevol època; qui busqui la comoditat de la capital, té Vic, que atrau tant per les facilitats que ofereix com pel ric patrimoni que conserva; qui busqui dos pobles aïllats de muntanya, l’encertaran amb Espinelves i Viladrau, al cor del Montseny.