Els 10 millors pobles per a conèixer Lleida

Des dels Pirineus fins les Terres de Lleida s’encadenen una sèrie de paisatges ben diversos. Les imponents vistes des dels cims més alts, la frescor dels verds boscos, la bellesa dels estanys o la insignificança de les planes desèrtiques. Tot plegat conforma una bona mostra del potencial d’aquesta província catalana, sovint enlluernada per l’èxit de Barcelona, la Girona que enamora i la Tarragona romana. Descobreix quins són els pobles més macos de Lleida.

 

Vielha

 


Començant per la part alta del país, Vielha encapçala la llista de racons imprescindibles de visitar. Una regió lleidatana especial: s’hi parla l’aranès, un dialecte del català; és excepcional per a fer-hi turisme actiu; i cada detall sembla tret d’un conte.

 

La Vall de Boí

 

Destacar només un poble dels que conformen la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, podria arribar a ser delictiu. Cadascun d’ells resulten fascinants i, en conjunt, creen un recorregut imperdible de Pirineus i esglésies romàniques. No pots deixar de visitar Boí, Taüll, Durro o Barruera.

 

Sort

 

Alberga la bruixa més generosa i resulta fascinant per a qualsevol visitant addicte a l’aventura. Quan el Nadal s’acosta, riuades de gent s’acosten a Sort per a comprar loteria. Altres, vénen tot l’any per a gaudir del turisme actiu. Tots ells, però, surten satisfets amb la seva bellesa.

 

La Pobla de Segur

 

Tradició i cultura popular s’ajunten a La Pobla de Segur per proporcional al visitant la millor oferta turística. Sobretot, entre finals de juny i principis de juliol, quan té lloc la Festa dels Raiers. Una bona manera de conèixer la història del poble.

 

Coll de Nargó

 

Una meravella desconeguda però absolutament natural. Un paisatge ideal per a viure’l més que no pas veure’l. Pots fer-ho a través del parapent, molt popular a la regió, el senderisme o el barranquisme, aprofitant la força i frescor dels rius.

 

Àger

 

Més enllà de tractar-se d’un poble amb encant, Àger està envoltat d’un dels espais més impressionants de Catalunya: el Congost de Mont-rebei, un camí excavat en la roca que acompanya el riu Noguera Ribagorçana amb unes parets de fins a 500 metres d’alçada.

 

Os de Balaguer

 

La mateixa combinació de visita al poble i recorregut pel Congost de Mont-rebei seria vàlida a Os de Balaguer.

 

Tiurana

 

Situat a la vora del Pantà de Rialb, Tiurana ofereix unes vistes privilegiades d’aquesta regió lleidatana. Resulta imperdible admirar la posta de sol des de l’església de Sant Ermengol. Simplement relaxa’t i gaudeix de la bellesa al teu voltant.

 

Estany d’Ivars i Vilasana

 

Igual que ocorre amb la Vall de Boí, els pobles que voregen l’estany d’Ivars i Vilasana ofereixen unes vistes privilegiades d’aquest paratge natural de la comarca de l’Urgell. Després de ser recuperat els anys 90, és un lloc idoni per a observar fauna i naturalesa autòctona.

 

Guimerà

 

Composat per cases amuntegades les unes amb les altres i presidit per un castell del segle XI, Guimerà conforma una imatge de postal. Resulta fascinant descobrir el passat medieval d’aquesta localitat lleidatana i gaudir de la gastronomia local.