Diada dels Raiers 2019

L’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa organitza els propers 5, 6 i 7 de juliol la Festa dels Raiers de la Pobla de Segur. El dissabte es munten els rais riu amunt seguint les tècniques antigues. El diumenge els rais baixen pel riu fins arribar a la Pobla de Segur. Aquest mateix dia coincideix la diada dels raiers amb la Trobada de Música Tradicional al Pallars. Aquesta diada va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el 25 de juny de 2002..

indians_cadaques02

La diada dels raiers se celebra des del 1979 a la Pobla de Segur (el Pallars Jussà - els Pirineus) i rememora aquest antic ofici dedicat al transport fluvial molt important al Noguera Pallaresa. L’organització va a cura de l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, que amb la seva projecció internacional amb associacions similars va crear l’Associació Internacional de Raiers, que és com s’anomena l’entitat avui. 

La festa comença el dissabte al matí, a la Presa de la Llania, uns cinc quilòmetres riu amunt, on té lloc el muntatge dels rais seguint l’antiga i tradicional tècnica dels raiers pallaresos. Lliguen els troncs amb les redortes fetes de bedoll, fixen les remeres amb les quals governaran el rai i planten l’estatge on, per protegir-ho de la mullena, es penja el fato, és a dir la roba seca, el menjar i la bóta de vi.

indians_cadaques02 indians_cadaques02

 

La tarda del dissabte és plena d’activitats relacionades amb els raiers, algunes de les quals es fan al Museu dels Raiers al proper poble del Pont de Claverol.Coincidint en dates se celebra a la Pobla de Segur (el Pallars Jussà-els Pirineus) la Trobada de Música Tradicional al Pallars i tot el cap de setmana és ple de concerts, balls, tallers i altres activitats musicals que s’alternen i es complementen amb les activitats raieres. Al vespre del dissabte té lloc un sopar de cuina pallaresa en el qual s’homenatja persones i institucions que col·laboren en el fet raier, lliurant-los la distinció Ganxa d’Or. 

El diumenge al matí té lloc l’acte central de la festa amb el descens pel Noguera Pallaresa. Els raiers van a la Presa de Llania i dalt dels rais comencen la baixada pel riu davant del nombrós públic. El trajecte és d’uns sis quilòmetres i durant tota la navegació les vores del riu són plenes de gent que els anima. Els raiers, vestits a l’antiga, es passen l’estona manejant el rem amb destresa per aconseguir que els rais naveguin sense embarrancar, sempre amb els peus molls per l’aigua del riu i el cap calent pel sol. L’arribada a la Pobla de Segur és un esclat de música i de gresca. La diada culmina amb un dinar de germanor a la riba del riu que aplega més d’un miler de persones cada any. 

indians_cadaques03

Associació Raiers: www.elsraiers.cat

Ajuntament de la Pobla de Segur: www.lapobladesegur.cat